De Egelopvang bestaat 20 jaar in 2019!

 

Egels helpen

 

Rond april komen de meeste egels weer uit hun winterslaap. Maar helaas zijn er wel steeds minder egels. Ons land is overvol met huizen, wegen en auto’s. (en vergeet ook niet het gif dat in de land- en tuinbouw wordt gebruikt!)   Wat kunnen we doen om egels te helpen?

egeltrapjeGebruik geen gif tegen slakken, mollen, muizen, mieren, onkruid e.d. (er zijn veel minder gevaarlijke middelen op de markt) Egels sterven op een afschuwelijke manier als ze vergiftigde slakken, mollen, kevers en muizen binnen krijgen.

Tegen de steile rand van een vijver of sloot kunnen egels niet opklimmen en verdrinken ze dus jammerlijk. Een “egeltrapje” voorkomt dit leed.  

 

egelgeenmelk

Melk is slecht voor egels.

 

Geef ze liever water, fruit of kattenvoer.

 

 

egelpoortje

 

Maak kleine egelpoortjes in de tuin schutting. Zo kunnen ze van de ene naar de andere tuin wandelen zonder de straat op te hoeven. Door al die volkomen afgesloten tuinen zijn al veel leef gebieden van egels verdwenen.

 

winterslaap

Egels slapen en nestelen graag in compost- en bladerhopen. Vanaf half juni tot eind september kan er een nest inzitten en daarna houden ze er hun winterslaap in. Wees voorzichtig, en voel eerst met je hand of er een egel in woont.

 

egelinmacbeker

 

 

Glasscherven, potten, blikken en spijkers en plastic rond laten slingeren kan dodelijk zijn voor egels.
 
Nog gevaarlijker zijn netten om fruit mee te beschermen: egels komen hier in vast te zitten en gaan vervolgens dood van de honger. Laat de netten niet tot de grond hangen!