De Egelopvang bestaat 20 jaar in 2019!

De buitenkant

 
egel1

  Een egel herken je direct, het is ons enige zoogdier met stekels. Omdat je hem direct herkent, let je niet zo snel op de details. Wist u bijvoorbeeld dat een egel een staartje heeft van ongeveer 2 cm lang? De totale lengte van een egel is tussen de 20 en 30 cm. Als een egel langzaam loopt, zie je bijna geen pootjes en voetjes; het lijkt dan net of hij zich op wieltjes voortbeweegt.

Toch zijn de poten lang: van heup tot teen 10 cm., maar ze zitten meestal verborgen onder de rand van het bestekelde gedeelte van de huid. Als de egel tot draf overgaat, komt hij als het ware omhoog en worden de pootjes zichtbaar. De achterpoten zijn langer en smaller dan de voorpoten en de tweede nagel van de achterpoot is langer dan de andere. Onderzoek heeft uitgewezen dat mannetjes egels per nacht meer dan 1,8 km kunnen afleggen en vrouwtjes zeker 1,2 km. Het gewicht van de egel kan soms helpen bij het bepalen van de leeftijd. Een 1-jarige gezonde egel weegt minimaal 680-900 gram. Zwaardere egels zijn meestal ouder. Een goed gevoede volwassen egel kan ruim 1 kg tot soms 1500 gram of meer wegen.

 

stekeligHet meest opvallende aan een egel zijn de stekels. Dit zijn eigenlijk haren maar dan veranderd in scherpe, spits toelopende stekels, 2 tot 3 cm lang met een doorsnee van 2 mm. In de huid eindigt de stekel in een bolletje, maar voordat hij in de huid verdwijnt, maakt hij een bocht van 60 graden. Deze stand van de stekels betekent dat als de egel een klap krijgt of valt, dit enigszins wordt opgevangen door de stekels. Het bolletje aan het eind van de stekels voorkomt, dat de stekel dieper in de egel kan dringen. Als een baby-egel het nest verlaat heeft hij ongeveer 3000 stekels. Een volwassen egel heeft meer dan 7.500 stekels, volgens sommige bronnen zelfs 16.000. De egel heeft niet over zijn hele lichaam stekels, hij zou zich dan ook niet kunnen oprollen, maar zich prikken. De buik, borst, keel en poten zijn met haar begroeid. Op de rug en de flanken zitten de stekels, dit gedeelte is onbehaard. De egel verhaart en verstekelt niet 2x per jaar, zoals veel dieren, maar het hele jaar door. Egels kunnen zeer goed klimmen; schuttingen die ruw zijn vormen geen obstakel voor ze. Het afdalen geeft meer problemen. Gladde wanden zijn door egels niet te nemen.

 

Terug