De Egelopvang bestaat 20 jaar in 2019!

Zelf bespuwen

 

Wie egels goed kent, heeft kunnen merken dat ze vaak onweerstaanbaar worden aangetrokken door voorwerpen die over het algemeen niet eetbaar zijn, maar blijkbaar zeer aantrekkelijk ruiken: leer, tabak, planten zoals rozemarijn, lavendel etc. Alle objecten worden zo mogelijk niet alleen beroken maar ook belikt en bekauwd.

 

Kan iets alleen beroken worden dan gebeurt dat zeer intensief met een iets naar boven gebogen neus, hoog opgetrokken bovenlip –flemen- en veel likbewegingen in de lucht. Daarna houdt de egel de kop horizontaal, kauwt de opgenomen geur- en smaakstoffen met speeksel tot schuim en brengt dit, vaak door de meest ingewikkelde toeren, met de lang beweeglijke tong op de stekels van de rug en nuk of op de flankharen. Valt de egel daarbij om dan, dan gaat hij onverstoorbaar verder.   Dit gedrag wordt zelfs al bij jonge egels waargenomen.

zelf-bespuwenNaar de vraag waarom egels zich na de opname van geur- en smaakstoffen met het schuimig gekauwde speeksel besmeren zijn onderzoekingen verricht. Egels bezitten het zogenaamde orgaan van Jacobsen, een gespecialiseerd onderdeel van het reukapparaat. Ook bij andere zoogdieren –bijvoorbeeld katten en honden- wordt het aangetroffen. Bij mensen en apen is het orgaan van Jacobsen alleen in de eerste aanleg, tijdens het embryonale stadium, aanwezig. Het orgaan van Jacobsen ligt als een blind eindigende slangvormige structuur in een uitholling van de bodem van de neusholte en staat in verbinding met de neus- en mondholte. Het lumen van het orgaan is in vergelijking met dat van andere zoogdieren tamelijk groot. Het orgaan bevat zintuigcellen; met behulp van klierafscheiding kan de “slang” van het orgaan worden schoongespoeld.


 

Geuren worden door dit orgaan zeer nauwkeurig waargenomen. Na iedere geurindruk moet de egel het reukkanaal door middel van klierafscheidingen doorspoelen en tenslotte leegpersen om het weer snel geheel gebruiksklaar te maken. Zo komt het zelfbespuwen tot stand. Waarom een egel alleen zichzelf bespuwt en nooit zijn omgeving is nog niet opgehelderd.

Terug